Mi is az a life coaching?

Kezdjük a coaching szó jelentésével, ami az angol nyelvből származik. A kifejezés eredetileg a sportban volt használatos, ahol a coach az edzőt, a coaching pedig a mai napig az edzést jelenti. Az 1980-as évek elején kezdték el a coaching kifejezést az üzleti életben is használni. Ennek alapja, hogy az edző célja a sportoló teljesítménynövelésének segítése, a coach pedig gyakorlatilag ugyanezt csinálja az üzleti életben: célja, hogy ügyfele maximális teljesítményt nyújthasson.

 

A coaching modern értelemben egy folyamatot jelöl. E folyamat két résztvevője a coach, azaz az „edző” és a coachee, azaz az ügyfél. A módszer hátterében egy strukturált beszélgetés, illetve feladatok sorozata áll. A beszélgetések és feladatok alapjául szolgáló témát az ügyfél választja ki. A coaching lényege, hogy jól felépített beszélgetések segítségével igyekszik rábírni az egyént, hogy mozduljon ki a számára kellemetlen helyzetből, tegyen azért, hogy jobb legyen a sorsa, elérje a vágyait és céljait, illetve merjen változtatni élethelyzetén. Fontos jellemzője, hogy időben behatárolt, keretbe foglalt, tehát előre megbeszélt időintervallumban folyik a beszélgetés. A módszer a kliens saját kompetenciájának eszköztárát bővíti, fejleszti. Az ügyfél a folyamat során nem csak megoldást talál a problémára, hanem elsajátítja a módszereket, ezért képes lesz az újbóli (és akár egyedüli) problémamegoldásra, ezért is mondhatjuk, hogy a coachingból hosszú távon is származhatnak előnyeink.

Life coaching

A life coaching, ahogy az a nevében is benne van, az életvezetéssel kapcsolatos kérdésekben segíthet. Ez az irányzat elsősorban magánszemélyek magánéleti jellegű élethelyzetére ad megoldást. A life coaching segít a jövőkép tisztázásában és a célok kitűzésében és elérésében, ezzel járulva hozzá ahhoz, hogy az érintett boldogabb, teljesebb életet éljen.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük